elidek
Το ερευνητικό έργο υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών» (Αριθμός Έργου: 3607)

Γιορτή Λουκουμάδων Αγίου Σπυρίδωνα

Η γιορτή των λουκουμάδων του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα είναι ένα μοναδικό πολιτιστικό και γαστρονομικό γεγονός που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής του Αγίου. Οι Κερκυραίοι, τηρώντας ένα έθιμο που διαρκεί 400 χρόνια, μοιράζονται και πωλούν τους περίφημους λουκουμάδες, γνωστούς και ως «τηγανίτες τ’ Αγιού». Αυτή η παράδοση έχει τις ρίζες της στην ανάγκη των πιστών να αντέξουν την αγρυπνία δίπλα στο ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, το οποίο παραμένει ανοιχτό για προσκύνημα για τρεις ημέρες. Οι λουκουμάδες, τηγανισμένοι και περιχυμένοι με μέλι και κανέλα, είναι μεγάλοι, χορταστικοί και ιδιαίτερα νόστιμοι. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, οι πιστοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκεντρώνονται στην Κέρκυρα για να προσκυνήσουν και να γευτούν τους λουκουμάδες, ενώ παράλληλα διεξάγεται και ένας κρυφός διαγωνισμός για τον καλύτερο λουκουμά. Η γιορτή αυτή σηματοδοτεί επίσης την έναρξη των Χριστουγέννων στο νησί, με τις φιλαρμονικές να παρελαύνουν και να παίζουν εμβατήρια και χριστουγεννιάτικα τραγούδια.